[...] W miarę możliwości stosuj również progresję. Przykładowy sposób na progresowanie znajdziesz TUTAJ. Aby masa mięśniowa mogła się rozwijać, musi być stopniowo przeciążana. O ile na samym początku powinieneś bardzo dobrze reagować na sam fakt podjęcia treningów, tak z czasem będziesz musiał zwiększyć stopień trudności. Najłatwiejszym sposobem jest [...]
Podejście do treningu kulturystycznego ewoluowało w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Zmieniało się również stosowanie zaplanowanej przerwy po danym cyklu treningowym. Przykładowo w książce Arnolda Schwarzeneggera „Nowa encyklopedia kulturystyki” nie znalazłem żadnych informacji na temat roztrenowania, a ogólne zalecenia dotyczące odpoczynku [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
[...] W wywiadzie dla metro.co.uk powiedizała, że byli też tacy, którzy z góry zakładali, że Becky chodzi na Zumbę tylko po to, by schudnąć. Ludzie cały czas pytali jej, ile już schudła. Tylko, że nie taki był cel (według niej). Kobieta twierdzi, że chciała po prostu poprawić sobie samopoczucie. Po jakimś czasie chciała stworzyć miejsce do [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
[...] i drobne przestępstwa, ponad czterokrotnie częściej podejmowały próby samobójcze, w porównaniu do grupy dziewczynek, które nie stosowały takich środków i metod. Nie wiemy, o ile częściej podejmowały zachowania seksualne, bo ich o to nie pytano. „Nieźle”, biorąc pod uwagę, że mówimy o grupie wiekowej 11-12 lat! Poza tym cytowane badanie Dianne [...]
[...] materii należy jeszcze poczekać. Referencje: Joanna Banach, Władysław Sinkiewicz „Cholesterol HDL — przyjaciel czy wróg?” https://ojs.kardiologiapolska.pl/kp/article/viewFile/KP.2013.0045/7195 Daphna Weissglas-Volkov and Päivi Pajukanta1 “Genetic causes of high and low serum HDL-cholesterol” [...]
[...] jaką jest osobą. Już wtedy powiedziała “Czuję, że się zmieniam i musicie to zaakceptować jeżeli nie - nikt was tu nie trzyma, bo ten profil będzie już trochę innym profilem, bo ja jestem inna!”. W końcu odważyła się ujawnić jej długo skrywany sekret… Klaudia oprócz zmiany ciała, przeszła również wewnętrzną metamorfozę i [...]
[...] niż 3 duże posiłki" To zalecenie może i byłoby słuszne, gdyby nie ... fizjologia człowieka! Posiłki bogate w proteiny i węglowodany powodują silny wyrzut insuliny. O ile proteiny można spożywać względnie bezkarnie, gdyż są fatalnym źródłem energii, o tyle za nadmiar węglowodanów płaci się przyrostem zbędnych centymetrów w pasie. Im więcej [...]
[...] dlatego można wyprodukować kosztem zdrowia ludzi niezwykle tanie parówki. W tej samej kategorii jest „wzbogacanie mięsa” (np. szynki) roztworami lub nasączanie filetów rybnych substancjami, które zwiększają wagę mrożonki. Podsumowanie Jakość bardzo często zależy od ceny. Kupując serwatkę białkową szkodzisz swojemu zdrowiu i [...]
[...] niszczy serce, a zmiany w układzie sercowo-naczyniowym prowadzą do spadku filtracji kłębuszkowej i mamy do czynienia z przewlekłą chorobą nerek. Ta z kolei ma wpływ na nasilenie stresu oksydacyjnego, retencję płynów, nadciśnienie tętnicze, aktywację układu RAA, aktywację układu współczulnego, stan zapalny i… błędne koło się zamyka. U szczurów [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] iż nieprawdopodobne jest oszukiwanie na składzie czekolady? Tym bardziej, iż sprowadza się do naszego kraju tony różnej jakości wyrobów. Sprawa jest tym prostsza, że o ile przy zastosowaniu cienkowarstwowej chromatografii cieczowej da się wykryć tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego (których jest więcej, niż powinno być lub innego [...]
Podział treningu to niekończąca się opowieść. Każdy program ma swoich zwolenników, nawet ten najgorszy. Latami obserwuję ludzi, którzy nie osiągają żadnego postępu w treningu, a mimo to nic nie zmieniają. Podsumowanie Jeśli osiągasz mniej, niż 160 kg w przysiadzie, 140 kg w wyciskaniu i 200 kg w martwym ciągu, to zapewne najwięcej korzyści [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
[...] amatorach (8 graczy zespołowych, 5 zawodników dyscyplin wytrzymałościowych oraz 2 podnoszących ciężary). Odnotowano pozytywny wpływ stosunku na osiągi (rowerek, ergometr). O ile bezpieczna okazała się 10 godzinna przerwa od stosunku do zawodów, o tyle odnotowano potencjalne zagrożenie dla regeneracji po intensywnej pracy, jeśli stosunek seksualny [...]
[...] swoje ciało dążąc do wyglądu modelek z magazynów lub telewizji. Wygląd był jej obsesją przez wiele lat i doprowadził do stanu krytycznego w liceum. Nieważne, co robiła, ile jadła, ciągle była niezadowolona z tego, jak wygląda. Cele, które postawiła przed sobą, okazały się z perspektywy czasu nierealne. W pewnym momencie Marie postanowiła [...]
[...] utlenianie kwasów tłuszczowych. Transformacja włókna w kierunku oksydacyjnym oznacza, iż w większym stopniu czerpie ono energię z glukozy tlenowo oraz kwasów tłuszczowych. O ile zasoby glikogenu (spichrzonej glukozy) są ograniczone, to zwykle tłuszczów wystarczyłoby na wiele dni pracy (czysto teoretycznie, gdyż pozostają tam inne czynniki [...]